Pelastuskoiratoiminta
Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään kadonneita henkilöitä viranomaisten apuna, erilaisissa vaativissa olosuhteissa. Hälytysryhmien jäsenet auttavat poliisia ja muita viranomaisia kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.
Pelastuskoiratoiminnan ei katsota olevan pelkästään koiraharrastuslaji muiden joukossa vaan se tähtää yhteiskunnan virallisten tahojen avustamiseen pelastustehtävissä. Pelastuskoiratoiminta on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta korvausta.
Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisenhajua. Jälkikoira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä. Koiran tärkeä taito on osata valita kulloinkin sopiva tapa etsintätyöskentelyyn. Poikkeusoloja varten on mahdollista kouluttautua myös rauniotyöskentelyyn.
Koulutuksen edistymistä seurataan pelastuskoirakokeilla, joita järjestetään raunioilla sekä maastossa haku- ja jälkikokeissa. Kokeiden tarkoituksena on todeta koirakon (koira ja ohjaaja) kyky toimia erilaisissa olosuhteissa. Testaus perustuu tasokokeisiin, joita ovat: soveltuvuuskoe (suoritetaan vain raunioilla), peruskoe, loppukoe sekä taidontarkistus. Tarkempia tietoja lajeista on luettavissa Suomen pelastuskoiraliiton sivuilta.
(Lähde: Suomen pelastuskoiraliitto – www.pelastuskoiraliitto.fi)
Keski-Suomen pelastuskoirat
Toimimme Keski-Suomen alueella kolmessa treeniryhmässä. Harjoitus kertoja, riippuen ryhmästä, on 2-3 viikossa. Lisäksi jokainen koirakko harjoittelee omalla vapaa-ajallaan runsaasti mm. koiran hallintaa. Järjestämme muutaman kerran vuodessa isompia harjoituksia koko yhdistyksen voimin. Lisäksi osallistumme aktiivisesti suurharjoituksiin joita Keski-Suomen alueella järjestetään.
Toimintaamme kuuluu myös pelastuskoiraliiton alaisten kokeiden järjestämistä, joita on muutamia vuodessa. Käymme myös leireilemässä raunioradoilla.
Toimintamme on lahjoitusten varaista, olemme voittoa tavoittelematon järjestö joten toimintamme toimii osittain myös lahjoitusten avustuksella. Keski-Suomen pelastuskoirat ovat osa vapaaehtoistapelastuspalvelua (Vapepa) sekä olemme Suomen pelastuskoiraliiton jäsenyhdistys.
Varsinaisille etsintätehtäville lähdemme ainoastaan viranomaisen hälyttämänä.
Meistäkö pelastuskoiratoimintaan
Pelastuskoiratoiminta on pitkäjänteistä harjoittelua yhdessä treeniporukan kanssa, sekä omalla vapaa-ajalla. Koirakon tavoitteisiin kuuluu kahden lajin haltuunotto, haku- ja jälkityöskentely. Lisäksi koiralta vaaditaan sosiaalisuutta ja yhteistyöhalua ohjaajan ja muiden ihmisten kanssa. Koiran tulee olla perusterve, sirutettu ja rokotettu asianmukaisesti voimassa olevien rokotusohjeiden mukaan. Koiran rodulla ei ole väliä, myös monirotuiset ovat tervetulleita toimintaan mukaan.
Ohjaajalta vaaditaan niin fyysistä, kuin henkistä kestävyyttä. Terve maalaisjärki sekä into ja palo lajia kohtaan ovat enemmän kuin suotavia. Ohjaajan tulee ymmärtää, että koiran koulutuspolku pelastuskoiraksi kestää keskimäärin 1-3 vuotta. Joskus kauemminkin. Ohjaajan tulee suorittaa ensiapukurssi, tai omata vastaavat taidot (ammattihenkilöt). Kompassia ja karttaa tulee pystyä käyttämään, järjestämme yhdistyksen puolesta tähän koulutusta vuosittain. Sosiaalisten taitojen omaamista ei pidä unohtaa. Koirakko toimii tositilanteissa yhdessä kartanlukijan ja mahdollisten muiden pelastustoimintaan osallistuvien henkilöiden kanssa.
Tule tutustumaan
Tällä hetkellä toiminnasta kiinnostuneita on ilmaantunut mukavan paljon. Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta ottaa kaikkia toimintaan mukaan rajallisten kouluttajien vuoksi. Otamme aika-ajoin mukaan muutamia uusia tutustumaan toimintaan. Ensimmäiset kerrat etenevät ilman koiraa, jotta kiinnostuneella on täysi keskittyminen tutustumiseen. Tällöin on hyvä punnita, onko laji juuri sinun koiralle sopiva, olenko sitoutunut toimintaan pitkällä aikajänteelllä. Lähetä sähköpostilla pienimuotoinen esitelmä itsestäsi ja koirastasi, pyrimme vastaamaan sinulle mahdollisimman nopeasti. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät yhteystiedot sivulta.